Praxe v Maďarsku
Vydejte se s našimi studenty na zkušenou do Maďarska, kde strávili tři týdny na praxi.
Vydejte se s našimi studenty na zkušenou do Maďarska, kde strávili tři týdny na praxi.
Projekt Do Světa!2019
Také v letošním školním roce dva studenti 4. ročníku SVŠ Valtice oboru Vinohradnictví měli možnost absolvovat 14 denní odbornou praxi ve francouzské vinařské škole v Riscle. V pondělí 23. 9. 2019 jsem se svým spolužákem Bronislavem Hejlem odlétal z Letiště Václava Havla v Praze směr Bordeaux. Chtěli jsme získat nejen nové zážitky, ale především nové poznatky a zkušenosti v oboru pěstování révy vinné a výroby francouzského vína.
Se slovy „Bonjour, messieurs" a s cedulkou s nápisem „Valtice" na nás po příletu čekal zástupce školy LPA Riscle Olivier. Věděli jsme, že jsme správně, jen co jsme vyšli před letiště. Hned vedle letištní budovy byl totiž vysázený menší vinohrad.
Olivier nás dovezl do malého městečka Riscle na jihu Francie, kde jsme byli ubytováni, a další den jsme začínali praxi v místním provozu.
První týden jsme pracovali především ve vinohradech. Měli jsme za úkol kromě jiného například sběr vzorků bobulí na rozbor potřebný před sklizní, počítání ujatelnosti mladých výsadeb, nebo třeba i odstraňování náletových dřevin. Podívali jsme se ale také do jednoho z největších špičkových vinařství v okolí a do agrolaboratoře s nejmodernějším vybavením.
O víkendu jsme podnikli výlety do dvou přímořských měst a navštívili zápas rugby.
Začátkem dalšího týdne už jsme v plném proudu zažívali sklizeň a zpracování hroznů. Dostali jsme se ke sběru pomocí sklízecího stroje, k samotnému zpracování hroznů, k manipulaci s čerstvým moštem i s hotovým vínem, zkusili jsme si sanitaci sudů barrique a mnoho dalších operací ve sklepním provozu a samozřejmě jsme stihli i menší degustaci. Po celou dobu nás měla na starosti hlavní enoložka Anna a sklepní manipulant Sylvain, kterým jsme se za jejich ochotu a trpělivost odvděčili vínem z naší školy, ze kterého měli velikou radost.
Tato zahraniční praxe byla pro mě a věřím, že i pro Broňu velikou zkušeností a jsem rád, že jsem ji mohl zažít.
Jakub Mahovský 4.A
První říjnové úterý bylo pro žáky naší školy vstupem do nedaleké historie, přesněji do období holocaustu. Seznámit s tímto obdobím naší historie nás přijel pan Radek Hejret a paní Michaela Vidláková, která osobně holocaust zažila.
V první části přednášky nás pan Hejret seznámil s historií Židů od roku 1700 př. n. l., o průběhu všech staletí, kdy byli Židé utiskováni. V druhé části nás paní RNDr. Michaela Vidláková, která byla jako dítě umístěna do koncentračního tábora v Terezíně, velmi podrobně seznámila s tím, jak se její život od raného dětství odvíjel, jakého lidského utrpení byla svědkem, jak sama kolikrát strádala nejen hlady. V průběhu diskuze se studenty pak vyplynulo, že takto jezdí i do německých škol přednášet o hrůzách druhé světové války.
V závěru celé dopolední přednášky namotivoval pan Hejret naše žáky k zapojení se do mezinárodní soutěže Cemach určenou pro studenty středních, vyšších odborných a vysokých škol v ČR, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku.
PhDr. Petra Manišová
Na konci června se vypravila naše třída 3.B do největšího adrenalinového parku, který se nachází v Březové u Třebíče.
Náš program, Pandora, v sobě zahrnoval několik adrenalinových aktivit jako například: airsoft, vysoká, projížďka na koních, skok do prázdna, paintball, aktivity v teamparku, které byly zaměřeny na schopnost teamové spolupráce, lezecká stěna, noční hra.
Výlet jsme si moc užili. Určitě bychom ho doporučili a děkujeme panu učiteli za výborný výběr.
Závěrem bych chtěl poděkovat za velmi náročnou přípravu celé akce našemu panu učiteli Janu Kowolowskému, který prokázal své vynikajicí organizační schopnosti.
Michal Bořuta
Studenti třetího ročníku oboru Vinohradnictví absolvovali v červnu exkurzi, na které měli možnost poznat významné české vinařské oblasti.
Nejdříve jsme se zastavili v pivovaru Regent v Třeboni, který byl založen už v roce 1379. Zde se žáci seznámili s výrobou piva, nealkoholických nápojů i se základy pivovarnictví v této oblasti. Po malé degustaci jsme se autobusem přesunuli k rašeliništi, do lokality NPR „Červené blato“, kde studenti pozorovali místní vzácnou flóru a faunu. Druhý den jsme navštívili jeden z největších vinařských podniků u nás - Bohemia sekt ve Starém Plzenci, zaměřený na výrobu šumivých, bílých a červených vín. Již od 40.let minulého století zde vznikají sekty v historických sklepech bývalého pivovaru. Dalším cílem naší exkurze byla vinařství v Praze Tróji - Vinice sv.Kláry a Salabka.Vinice sv.Kláry je památkově chráněnou součástí pražské Botanické zahrady. Původně byla spojena s Trojským zámkem. Salabka je viniční trať složená ze čtyř vinic. Milým průvodcem, který nás seznámil s provozem a zdejší činností, se stal bývalý absolvent naší školy Tomáš Osička, který zde působí už několik let. Třetí den jsme v Mělníku navštívili rodinné vinařství Kraus, které se věnuje výrobě vín, produkci hroznů a sazenic révy vinné stolních i moštových odrůd. Dalším zastavením bylo Školní hospodářství při České zahradnické akademii Mělník a posledním vinařstvím byly Velké Žernoseky. Zde se nám naplno věnoval p. František Kupsa. Návštěvu jsme ukončili sadou moravských písniček, které se díky výborné akustice nesly celým sklepem. Poslední dva dny jsme aktivně poznávali přírodní krásy naší republiky. Navštívili jsme NP České Švýcarsko – CHKO Labské pískovce a Pravčickou bránu, v Hřensku na loďkách soutěsky řeky Kamenice, v Lužických horách Panskou skálu u Práchně a obec Kytlice, kde své chalupy měly slavné herecké osobnosti, např. M.Horníček, T.Holý, Z.Řehoř, V.Brodský….
Poděkování patří všem vinařům, kteří nás přijali velmi přátelsky a snažili se předat našim studentům své znalosti a zkušenosti z vinařské praxe. Doufáme, že je studenti využijí ve své další odborné činnosti.
Ing. Miroslav Jícha, PhDr. Hana Kilianová
Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace
Sobotní 116, 691 42 Valtice