• 02
  • 04
  • 01
  • 03

Studijní obory

Vinohradnictví

Je tento obor pro tebe?

Představ si, že ve svých 18 letech držíš láhev vína, které jsi vytvořil od začátku do konce – od péče o révu až po návrh etikety. To není sen, to je realita studia vinohradnictví u nás. V malých skupinách, ve kterých budeš pracovat, tě mistři znají jménem, vědí, v čem jsi dobrý a kde potřebuješ pomoct. Od prvního dne budeš součástí našeho týmu ve školním vinařství, kde společně vyrobíme 50 000 lahví vína ročně – a některé z nich ponesou tvůj rukopis. Víno není jen práce, je to způsob života. A my tě jím provedeme krok po kroku, s péčí a respektem. Na konci? Tvoje vlastní víno jako maturitní projekt. 

Co se naučíš:

  • Pěstování révy vinné a péči o vinohrady (30 ha vlastních vinic)
  • Výrobu vína od sklizně po láhev – celý proces vinifikace
  • Laboratorní rozbory vína a kontrolu kvality
  • Sommelierství a řízené degustace (senzorické zkoušky)
  • Marketing a ekonomiku vinařského podniku
  • Mechanizaci ve vinohradnictví (řidičák na traktor zdarma)
  • Legislativu a certifikace vín

Kde se uplatníš:

Většina vinařů na Jižní Moravě jsou naši absolventi – to znamená, že kamkoli přijdeš, najdeš někoho, kdo ti pomůže. Můžeš se stát technologem ve vinařství, sommeliérem v top restauraci, nebo si založit vlastní vinařství. Mnozí naši studenti dostávají pracovní nabídky ještě před maturitou. A pokud budeš chtít dál studovat? Mendelova univerzita je jen pár kilometrů odtud, nebo můžeš na zahraniční vinařské školy. Dveře máš otevřené.

V čem je obor unikátní:

  • Jediná vinařská škola v ČR – staneš se součástí exkluzivní komunity
  • Vlastní školní sklep Venerie (50 000 lahví ročně) – pracuješ v profesionálním provozu
  • Tvoje víno soutěží na Salonu vín a vyhrává ocenění
  • 30 ha vlastních vinic – máš se kde učit
  • Maturitní projekt: vytvořit vlastní víno od A do Z
  • Praxe v předních vinařstvích (Volařík, Chateau Valtice, Známé vinohrady)
  • Zahraniční praxe ve Francii, Rakousku, Slovensku
  • Sommelierské základy (senzorické zkoušky) – výhoda na trhu práce

Vzdělávání probíhá podle platného Školního vzdělávacího programu:

Vinohradnictví pro 1. ročník

Vinohradnictví 2. a 3. ročník (s dodatkem)

Vinohradnictví pro 4. ročník

 

Agropodnikání se zaměřením na vinařskou turistiku a sommelierství

Je tento obor pro tebe?

Představ si, že ve svých 20 letech vedeš vlastní farmu, agropenzion nebo vinařský podnik. Že rozumíš zvířatům i rostlinám, vínu i byznysu. Agropodnikání není o tom vybrat si jednu cestu – je to o tom mít všechny možnosti otevřené. V malých skupinkách tě naši mistři provedou celým světem zemědělství – jeden den se budeš na farmě starat o zvířata, druhý den ve vinici, třetí se učit vést firmu. Budeš pracovat s koňmi, kozami, slepicemi na naší školní farmě. Naučíš se pěstovat obilí a olejniny, řídit velké traktory a kombajny. A k tomu všemu přidáš znalosti o víně, turistice a podnikání. Volba bude na tobě – už víš, co tě láká nejvíc?

Co se naučíš:

  • Základy vinařství a vinohradnictví (výroba vína, práce ve vinicích)
  • Sommelierství a hodnocení vín (senzorické zkoušky, degustace)
  • Barmanství a baristiku (certifikované kurzy)
  • Ekonomiku podniku a zakládání firmy (vlastní studentská firma)
  • Marketing a propagaci vinařského turismu
  • Chov hospodářských zvířat a rostlinnou výrobu (zemědělství)
  • Řidičský průkaz B a T zdarma
  • Certifikát pro práci s postřiky rostlin

Kde se uplatníš:

Možnosti jsou nekonečné právě proto, že umíš všechno. Můžeš převzít rodinnou farmu a modernizovat ji. Otevřít agropenzion s degustacemi. Pracovat jako zootechnik, agronom nebo manažer zemědělského podniku. Nebo se zaměřit na víno – sommeliér, správce vinotéky, průvodce vinařskou turistikou. Hodně našich absolventů má vlastní firmy – začali studentskou firmou u nás a teď vedou úspěšné podniky. Někteří pracují ve velkých zemědělských podnicích, jiní si otevřeli kavárny nebo vinotéky. Každý si našel svou cestu podle toho, co ho nejvíc bavilo.

V čem je obor unikátní:

  • Nejširší záběr – zemědělství + víno + podnikání + turismus
  • Práce se zvířaty na školní farmě
  • Možnost řídit velkou zemědělskou techniku
  • Barmanský a baristický kurz v ceně studia
  • Studentská firma – reálné podnikání už na škole
  • Sommelierské základy pro práci v gastronomii
  • Možnost týdenní placené praxe (střídání týden škola/týden práce)
  • Po maturitě jsi připravený na cokoliv

Vzdělávání probíhá podle platného Školního vzdělávacího programu:

Agropodnikání pro 1. ročník

Agropodnikání pro 2. a 3. ročník (s dodatkem)

Agropodnikání pro 4. ročník

 

Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace

Sobotní 116, 691 42 Valtice

  • Identikátor školy 
    REDIZO / IZO: 600 014 177 / 110 251 059
  • Právní forma: příspěvková organizace
  • IČO / DIČ: 606 80 318 / CZ 606 80 318
  • Spojovatelka: 
    519 352 402, 519 352 583, 519 352 594
  • info@svisv.cz

edookit