• 02
  • 03
  • 01
  • 04

Aktuality

2. místo v orbě

Plakat
3BCF3B00 2122 48EE BE20 3DE32306E502
495A05B7 AC5C 4F34 A23E BE7DBEF5FC5D
8BF0C0E8 F653 47FC 9A71 6043F8734693
74E32B3E 1F5B 4FEF A14D E0B177872394
488B35E4 F06D 45AF BE35 232E7A5F4847
B9FD0DAE B19E 4E53 92F4 2829775E6F51
FA21B713 F50B 4387 980F D5E00594D1B5
Orba

Den na ekofarmě

IMG 20190919 090429
IMG 20190919 090514 5
IMG 20190919 091159 7
IMG 20190919 0933102
IMG 20190919 0949242
IMG 20190919 094200
IMG 20190919 105404
IMG 20190919 105456
IMG 20190919 110118
IMG 20190919 1118052
IMG 20190919 1323442

Dne 19.9.2019 se studenti 3.ročníků oboru Vinohradnictví, Agropodnikání i učebního oboru Zahradník zúčastnili odborné exkurze - Dne na ekofarmě ve Velkých Hostěrádkách. Cílem této akce byla propagace a podpora ekologického zemědělství, ochrany životního prostředí a zdravého životního stylu.   Veselá biofarma je zemědělský projekt, který je zaměřen na ekologické zemědělství. Spolupracuje se společností Sonnentor (výroba biočajů) a VH Agroton, který obhospodařuje 380 ha půdy. Naši žáci měli možnost vidět tyto způsoby hospodaření jak v živočišné výrobě v chovu prasat a ovcí, tak ve výrobě rostlinné, se zaměřením na pěstování rostlin léčivých, speciálních, ovocných...

Byla to tak jedinečná možnost porovnat běžné způsoby hospodaření   a vědomosti získané ve škole s těmi, které se uplatňují na ekofarmě. Součástí prohlídky byl i test zaměřený na určování ovocných druhů, zeleniny, speciálních plodin i rostlin doprovodných. V tomto úkolu nejlépe obstál student Aleš Veselý a Tomáš Lisý, k čemuž jim gratulujeme. Krásnou tečkou tohoto dne bylo několik výborných pokrmů vyrobených na ekofarmě (dýňová polévka, pohankový dezert s ovocem, pohanková pomazánka, masné výrobky, bylinné čaje a ovocné šťávy).

Organizátorům patří velké poděkování a my se těšíme na další spolupráci.

Ing.Miroslav Jícha, Ing.Marta Vítková

Návštěva ZŠ Mikulov

IMG 20190920 100157
IMG 20190 11
IMG 20190 13
IMG 20190 20
IMG 20190 9
ZS1
ZS2
ZS4
IMG 20190 8

V pátek 20. 9. 2019 navštívili naši školu žáci 9. ročníku ZŠ Mikulov, Valtická... a my jim ukázali celé naše království: Františkánskou zahradu, školní sklep Venerii, pálenici i moštárnu. Žáci absolvovali senzorické zkoušky, nezbytný základ pro získání sommeliérských zkoušek, ochutnali 100% mošty z našich sadů, prošli si výrobní prostory našeho vinařství i pálenice, měli možnost usednout do nejmodernějších traktorů, které využíváme nejen k práci na vinicích, ale také k výuce zaměřené na získání řidičského oprávnění na traktor. Ti odvážnější se mohli svést na koni, který je v rámci výuky chovatelství k dispozici studentům oboru Agropodnikání a v rámci jezdeckého kroužku všem našim žákům.

Tak snad se jim u nás líbilo.

 

 

Nejlepší slivovice v kraji

Donky1 1
Donky1 2
Donky1 3jpg

V neděli 1. září 2019 na Mendlově náměstí v Brně, v zahradě Augustiniánského opatství, v rámci hlavního programu krajských Jihomoravských dožínek převzal ředitel Střední vinařské školy ve Valticích, příspěvkové organizace Ing. Tomáš Javůrek z rukou hejtmana Jihomoravského kraje Ing. Bohumila Šimka ocenění a certifikát za 1. místo v soutěži Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2019 s právem užívat označení ZLATÁ Chuť jižní Moravy na školní výrobek Slivovoce 2018 v kategorii Alkoholické nápoje. Druhé místo obsadila Meruňkovice 2018 rovněž ze školní pálenice Střední vinařské školy ve Valticích.

Regionální agrární komora Jihomoravského kraje je vyhlašovatelem a organizátorem této soutěže v Jihomoravském kraji, kdy ve spolupráci s partnery - zejména s Ministerstvem zemědělství ČR a Státním zemědělským intervenčním fondem, Jihomoravským krajem, Mendelovou univerzitou v Brně, Veterinární a farmaceutickou univerzitou Brno, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, Státní veterinární správou, Agrární komorou ČR, Potravinářskou komorou ČR, Krajským informačním střediskem pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje, ale i dalšími jsou garanty úrovně, kvality, objektivity a dalších pozitivních kritérií celé akce.

Cílem soutěže je podpora malého a středního podnikání v regionech a zároveň snaha pomoci spotřebitelům v orientaci při vyhledávání kvalitních regionálních potravin s dohledatelným producentem – výrobcem. Cílem je přesvědčit spotřebitele, že u potravin není důležitá pouze cena, ale také jejich kvalita, čerstvost a původ.

 

Adaptační dny

IMG 20190904 140945 Resized 20190909 104713083
IMG 20190904 172738 Resized 20190909 104712691
IMG 20190904 180056 Resized 20190909 104712114
IMG 20190904 180344 Resized 20190909 104710652
IMG 20190904 180742 Resized 20190909 104708609
IMG 20190904 180758 Resized 20190909 104713999
IMG 20190905 103250 Resized 20190909 104709405
IMG 20190905 141408 Resized 20190909 104709830
IMG 20190905 143830 Resized 20190909 104711606
IMG 20190905 161856 Resized 20190909 104519474
IMG 20190905 162047 Resized 20190909 104520292
IMG 20190905 174206 Resized 20190909 104518294

 

Ve středu 4. 9. 2019 se tři třídy prvních ročníků vydaly se mnou, panem učitelem Svobodou, mistrovou odborného výcviku paní Michalovou a zdravotnicí paní Miklínovou na třídenní výjezdní adaptační pobyt.

Již po cestě vlakem se začaly tvořit skupinky žáků, kteří si navzájem porozuměli, a tak cesta plynula v pohodě, až jsme bez problémů dorazili do cíle. S batožinou a spacáky jsme se vydali pěšky asi 40 minutovou cestou z vlakové zastávky na místo určení. Na místě nás přivítalo krásné, teplé, slunečné počasí, stany a výborný oběd.

Po obědě se všech 45 žáků rozdělilo do svých tříd a začalo to pravé seznamování vedené lektory AZ Help, z. s. Již večer bylo zřejmé, že tento akt proběhl úspěšně, neb některé stany praskaly ve švech, protože počet účastníků byl třeba 4krát větší, než je doporučované množství (čili dva J ).

Po, mnohými, probdělé noci (někteří nemohli spát zimou – aktuálně bylo 9 °C, jiné rušil štěkající vlčák, který si své štěkání užíval až do páté hodiny ranní – nepřerušovaně) nás opět přivítalo slunečné a teplé počasí. Po vysekání umrzlých jedinců ze spacáku se uskutečnila rozcvička, a pak už nezbytná hygiena, snídaně a program mohl pokračovat.

U snídaně jsme žákům sdělili, že si na večer mají všichni nachystat nějakou aktivitu, která prokáže jejich dovednosti, protože právě vyhlašujeme soutěž „Vinařka hledá talent“. Žáci se toho chopili nadmíru spolehlivě a porota, složená ze všech přítomných pedagogických pracovníků a zdravotnice, se mohla kochat uměleckými výkony našich svěřenců. Po mnoha výkonech následoval hlasitý aplaus, pískání a hulákání „bravo“. A já, coby režisérka školního dramatického kroužku, odhalila nové potenciální herce J.

Následující noc již byla mnohem přijatelnější, neb všichni byli poučeni z noci předchozí, a tak do spacáků zalézali mohutně vyzbrojeni několika vrstvami oblečení. J

Po snídani jsme se sbalili, s lektory zhodnotili uplynulé dva dny a vyrazili k vlaku, který nás všechny spolehlivě a bezpečně dopravil domů.

Že se adaptační dny povedly, potvrzují přiložené fotografie. J

Mnohokrát děkujeme Jihomoravskému kraji, bez jehož podpory by se celá akce neuskutečnila.

                                                                                                                                                             PhDr. Petra Manišová

 

Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace

Sobotní 116, 691 42 Valtice

  • Identikátor školy 
    REDIZO / IZO: 600 014 177 / 110 251 059
  • Právní forma: příspěvková organizace
  • IČO / DIČ: 606 80 318 / CZ 606 80 318
  • Spojovatelka: 
    519 352 402, 519 352 583, 519 352 594
  • info@svisv.cz

edookit