• 02
  • 01
  • 03
  • 04

Aktuality

O zlaté nožnice

O zlaté nožnice je slovenská verze soutěže v řezu révy vinné a letos se konala 8. 2. v Bratislavě. Reprezentovat naši školu se s učitelkou odborných předmětů Ing. Martou Vítkovou vydala Bohdana Stejskalová, Roman Kalus a Šárka Mišíková – všichni studenti čtvrtého ročníku oboru Vinohradnictví – reprezentovat v kategorii Junior. Soutěž probíhala na 34. letém vinohradu odrůdy Frankovka, kdy žáci během 40 minut museli ořezat 25 hlav vinohradu. Nejblíže se medailové pozici přiblížila Šárka, které bronzová utekla o 0,3 bodu. Výlet si všichni užili, protože krom účasti na soutěži mohli ochutnat i zajímavá vína, např. frizzante z odrůdy Müller Thurgau s extraktem z levandule nebo frizzante ze stejné odrůdy s extraktem z bezu. A aby po cestě domů neumřeli hlady, posilnili se na cestu i výborným gulášem. Děkujeme všem zúčastněným za krásnou reprezentaci školy J.

PhDr. Petra Manišová

Malinovský Valentýn

MV1
MV2
MV3
MV4
MV5
MV6

V pátek 7. 2. 2019 se mistrové odborného výcviku Božena Fialová a Regina Michalová vydaly se dvěma svými žačkami oboru Prodavačka/aranžérka květin Andreou Bohatcovou a Kristýnou Miklínovou do zahraničí, konkrétně do hlavního města Slovenské republiky – Bratislavy, reprezentovat naši školu na známou floristickou soutěž Malinovský Valentýn. Na soutěž se obě žačky pod vedením mistrových připravovaly intenzivně zhruba 14 dní, aby pak Kristýna získala Cenu ředitelky Stredné odborné školy zahradnícke Gustáva Čejky. Děkujeme za krásnou reprezentaci školy oběma dívkám a gratulujeme Kristýně k ocenění J.

PhDr. Petra Manišová

 

Jubileum

Významné životní jubileum našeho kolegy

V prvním únorovém týdnu jsme oslavili krásné kulaté šedesáté narozeniny služebně nejstaršího kolegy Ing. Miroslava Svobody. Na škole působí už tři desítky let, a přesto z mnohých úst uslyšíte, že se vůbec nezměnil J. Tímto bychom mu ještě jednou chtěli popřát pevné zdraví, spoustu elánu do dalších let, hodně štěstí a spokojenosti a vědomí toho, že věk je jen číslo. Proto doporučujeme, aby zachoval klid, protože není víno, aby ho zajímal jeho ročník J.

Za všechny kolegy – PhDr. Petra Manišová

Svoboda

 

Lyžařský kurz 2019

V neděli 6.1. 2019  jsme se všichni účastníci lyžařského kurzu pod dohledem paní učitelek Pekárkové a Tomkové naskládali do autobusu včetně našich velkých zavazadel a lyží. Cesta, i přestože byla dlouhá, utekla jako voda. Jakmile jsme dojeli a uviděli to množství sněhu,  bylo nám všem jasné, co bude následovat. Vyskládali jsme věci z autobusu, odnesli je na chatu a po večeři si šli užívat ,,zimních radovánek" aneb házení holek do sněhu a nekonečné válení se v něm. Když už jsme cítili, že jsme dostatečně mokří a promrzlí, šli jsme na pokoj. Vstávání na druhý den bylo těžké,asi tak jako všechny dny, ale všichni jsme to zvládli. Lyžovalo se překrásně, na svahu se nepohybovalo moc lidí a bylo přes metr sněhu. Každý den jsme se nasmáli nad pády některých jedinců, když chtěli dělat machry a pak se jim to vymstilo. Pochytali jsme hodně nových hlášek a zažili spoustu nového. Na chatě na nás každý den čekala moc dobrá večeře. Ani výlet se našemu zájezdu nevyhl. Jeli jsme do termálních lázní Oravice uvolnit naše svaly po těžké dřině na sjezdovce a ti, co neměli s sebou plavky nebo se jim prostě nechtělo, si zašli do Roubenky na skvělé halušky a jiné dobroty. Myslíme, že můžeme za všechny zúčastněné říct, že jsme si velice užili a chtěli bychom moc poděkovat našemu dozoru, že nad námi bděl dnem i nocí a dával pozor, aby se nám nic nestalo. 

 

Adam Dvořák, Anička Tučková,Patrik Bilka 1.A

 

 

1
10
11
2
3
4
5
6
7
8
9

Škola má první kvevri víno

V současné době je velký zájem o výrobu vín v kvevri nádobách.

Tyto hliněné nádoby původem z Gruzie, které jsou zakopány v zemi, se jeví jako zajímavý doplněk moderních vín.

Že se nejedná o žádný moderní výstřelek svědčí důkazy archeologů. Podle vykopávek v oblasti Kvemo Kartli se kvevri používaly už v 6. tisíciletí př. n. l. Víno se v těchto nádobách vyrábí v podstatě „samo“ a zraje nejméně půl roku, ale i mnohem déle.

Z těchto důvodů naše škola pružně reagovala a pořídila kvevri pro výukové účely.

Naše nádoby jsou zakoupené přímo z Gruzie a jsou o objemech 450 a 600 litrů.

Studenti třetího a čtvrtého ročníku se účastnili první produkce vína v těchto nádobách .

Jednalo se o Frankovku v pozdním sběru, která se povedla na výbornou!

Nově jsme naplnily kvevri Veltlínským zeleným a věříme, že dopadne stejně dobře.

Ing. Lubomír Varga

Kvevri1
Kvevri3
Kvevri2

 

Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace

Sobotní 116, 691 42 Valtice

  • Identikátor školy 
    REDIZO / IZO: 600 014 177 / 110 251 059
  • Právní forma: příspěvková organizace
  • IČO / DIČ: 606 80 318 / CZ 606 80 318
  • Spojovatelka: 
    519 352 402, 519 352 583, 519 352 594
  • info@svisv.cz

edookit