V neděli 6.1. 2019 jsme se všichni účastníci lyžařského kurzu pod dohledem paní učitelek Pekárkové a Tomkové naskládali do autobusu včetně našich velkých zavazadel a lyží. Cesta, i přestože byla dlouhá, utekla jako voda. Jakmile jsme dojeli a uviděli to množství sněhu, bylo nám všem jasné, co bude následovat. Vyskládali jsme věci z autobusu, odnesli je na chatu a po večeři si šli užívat ,,zimních radovánek" aneb házení holek do sněhu a nekonečné válení se v něm. Když už jsme cítili, že jsme dostatečně mokří a promrzlí, šli jsme na pokoj. Vstávání na druhý den bylo těžké,asi tak jako všechny dny, ale všichni jsme to zvládli. Lyžovalo se překrásně, na svahu se nepohybovalo moc lidí a bylo přes metr sněhu. Každý den jsme se nasmáli nad pády některých jedinců, když chtěli dělat machry a pak se jim to vymstilo. Pochytali jsme hodně nových hlášek a zažili spoustu nového. Na chatě na nás každý den čekala moc dobrá večeře. Ani výlet se našemu zájezdu nevyhl. Jeli jsme do termálních lázní Oravice uvolnit naše svaly po těžké dřině na sjezdovce a ti, co neměli s sebou plavky nebo se jim prostě nechtělo, si zašli do Roubenky na skvělé halušky a jiné dobroty. Myslíme, že můžeme za všechny zúčastněné říct, že jsme si velice užili a chtěli bychom moc poděkovat našemu dozoru, že nad námi bděl dnem i nocí a dával pozor, aby se nám nic nestalo.
Adam Dvořák, Anička Tučková,Patrik Bilka 1.A
V současné době je velký zájem o výrobu vín v kvevri nádobách.
Tyto hliněné nádoby původem z Gruzie, které jsou zakopány v zemi, se jeví jako zajímavý doplněk moderních vín.
Že se nejedná o žádný moderní výstřelek svědčí důkazy archeologů. Podle vykopávek v oblasti Kvemo Kartli se kvevri používaly už v 6. tisíciletí př. n. l. Víno se v těchto nádobách vyrábí v podstatě „samo“ a zraje nejméně půl roku, ale i mnohem déle.
Z těchto důvodů naše škola pružně reagovala a pořídila kvevri pro výukové účely.
Naše nádoby jsou zakoupené přímo z Gruzie a jsou o objemech 450 a 600 litrů.
Studenti třetího a čtvrtého ročníku se účastnili první produkce vína v těchto nádobách .
Jednalo se o Frankovku v pozdním sběru, která se povedla na výbornou!
Nově jsme naplnily kvevri Veltlínským zeleným a věříme, že dopadne stejně dobře.
Ing. Lubomír Varga